Hamilelik ve hazırlık aşaması (Gebelik)
Hamilelik için karar vermek?
Bir çiftin hayatında alabileceği en önemli kararlardan biri, belki de en önemlisi, çocuk sahibi olmaya karar vermektir. Günümüzde çocuk sahibi olup olmama kararı önceki nesillere göre daha fazla kontrolümüzde.
1990’lı yıllarda çoğu kadın ileri yaşta çocuk sahibi olmayı tercih ediyordu. Bir kadının en verimli dönemi yirmili yaşları civarındadır. 35 yaşından sonra doğurganlık giderek azalmaktadır. Öyle ya da böyle 20, 30, hatta 40 yaşındasınız. Bebek sahibi olmaya karar verdiğinizde şansınızı artıracak pek çok şey artık size bağlı. Karar vermekle ilgilidir çünkü her şeyi hesaba katarak bir karar verdiğinizde, bu doğru zamanda geldiğiniz anlamına gelir.
Hamile kalma şansınız sizin ve eşinizin genel sağlığına ve yaşam tarzına bağlıdır. Vücudunuzu hazırlamak, sigarayı bırakma ve alkol tüketimini azaltma şansınızı artırmak için almanız gereken bazı önlemler vardır. Ağır sigara içmek hamilelik şansını üçte bir oranında azaltır; Hamilelikte düşük ve kanama riskini artırır.
Alkol ayrıca doğurganlığın azalmasına da neden olur; Bu nedenle hamile kalmak istiyorsanız kendinizi günde bir kadeh şarapla sınırlandırmalısınız. Dengeli beslenme genel sağlık açısından büyük önem taşıyor. Diyetinizde mutlaka bol miktarda taze meyve ve sebze, kepekli ekmek, makarna, pirinç, baklagiller, yağsız süt ve süt ürünleri, balık ve beyaz ete yer vermelisiniz. Yağ ve şeker tüketimini azaltmak gerekir.
Gerginlik ve kaygıdan kurtulun
menopozdan kurtulmak doğurganlığı artıracaktır; Yaşamdan aldığınız zevki ve cinsel isteğinizi artıracaktır. Psikolojik baskılar hem kadınların hem de erkeklerin cinsel verimliliğini azaltıyor. Kadınlarda yumurtlamayı engellerken, erkeklerde sperm üretimini azaltarak erken boşalmaya ve iktidarsızlığa yol açar.
Takviye alın
Doktorlar hamileliğin on ikinci haftası olduğunu söylüyor. Hamileliğin bir haftasına kadar günde 0,4 mg folik asit almanın bebeğin omurga ve omurilik sorunlarıyla doğma riskini %70 oranında azaltacağını söylüyorlar. Eczaneden satın alınabilmesine rağmen folik asit yeşil, lifli sebzelerde ve tahıl ürünlerinde bol miktarda bulunur.
Doğum kontrolünü durdurun
Doğum kontrol hapı kullanıyorsanız, kullanmayı bıraktıktan sonra adet döneminin tamamını beklemek, yani hormonal yapınızın eski durumuna dönmesi için özellikle doğum tarihini belirlerken son derece önemlidir.
Hamilelik sırasında psikolojik değişiklikler. Ruhsal açıdan sağlıklı kadınlar, hamileliği bir kendini gerçekleştirme eylemi, temel bir ihtiyacın karşılanması, kadınlığa dair şüphelerini azaltan ve kadın kimliğini tam olarak deneyimlemelerine olanak tanıyan bir üretim eylemi olarak algılarlar. Hamilelikte duygusal değişikliklere neden olan faktörler şu şekilde sıralanabilir:
Hamilelikte Egzersizin Faydaları:
Fiziksel aktivite sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar..
Karın ve sırt kaslarını geliştiren hareketler.
Boyun ve omuz kasları…
Dolaşımını kolaylaştıran hareketler.
Ayakta..
Toplum olarak sorun yaşamayı sevmiyoruz. Bizim milli eğilimimiz uzanmak, boş durmak, pişmanlıklarla vakit geçirmektir. Egzersiz yapmak disiplin ve biraz fedakarlık gerektirir.
Özellikle hamilelik sırasında egzersiz yapmak.. “Ah, hayır.. Bebeğiniz düşer, erken doğum gerçekleşir, kordon bebeğinize dolanır.”
Bu yaşlı eşlerin inançları, modern gebelik bakımının ayrılmaz bir parçası olan fiziksel egzersizin toplumda yaygınlaşmasının önünde bir başka engel teşkil etmektedir.
Hamilelikte egzersizin faydaları nelerdir?
Hamilelikte vücutta meydana gelen önemli değişiklikler nelerdir?
Egzersizler hangi hedeflere yönelik olmalıdır?
Günlük hareketlerde dikkat edilmesi gereken davranışlar nelerdir?
Nasıl dinlenilir ve rahatlanır? Bu konulara kısaca göz atalım.
Hamilelikte Egzersizin Faydaları:
Hamilelik sırasında egzersiz günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası olmalıdır. Düzenli egzersiz yaparak vücudunuzu hamileliğin bazı olumsuz etkilerinden korursunuz. Daha da önemlisi zihinsel ve psikolojik rahatlık sağlar.
Kilo arttıkça ve göbek büyüyüp şiştikçe anne kendini ağır, rahatsız, itici ve sıkıntılı hisseder. Hareket kabiliyetini kaybeder ve kambur veya kambur yürümeye başlar. Kendine olan güvenini kaybeder.
Fiziksel egzersiz önemli bir psikolojik destek aracıdır.
4. Hamileliğin ilk ayından doğum sonrası dönemin sonuna kadar düzenli ve zorlanmadan yapılan egzersizler fiziksel gücü önemli ölçüde artırır.
Egzersiz yapan hamile kadınlar kendilerini çok daha iyi hissederler. Oğluna çok daha güvenli ve olumlu yaklaşıyor. Stressiz bir hamilelik geçiren annelerin çocukları psikolojik olarak daha sağlıklı bir yaşam sürüyor.
Düzenli egzersiz ve diyet, hamileliğin çok daha rahat ve sağlıklı geçmesini sağlar.
Hamilelik sırasında ve doğum sonrasında egzersiz yapmak annenin özgüvenini artırır.
Hamilelik sırasında vücutta meydana gelen büyük değişiklikler.
Hamilelik ilerledikçe karın içi organları ve kadın üreme organlarını yerinde tutan sırttaki kemik zincirine, karın duvarı kaslarına ve pelvik taban dediğimiz kaslara yük binmeye başlar. Bu alanlar sorgulanıyor.
Ayrıca hamilelikte salgılanan hormonlar tüm dokuları gevşetir ve yumuşatır. Destek dokularının gücü azalır.
Kas ve tendonların esnekliğini arttırır.
Kalça ve diz eklemlerinin yük taşıma kapasitesini azaltır.
Sırt kasları kısaldığında sırt ağrısı ve yorgunluk meydana gelir.
Göğüsleriniz büyüdükçe göğüs kaslarınız kısalır ve omuzlarınız arasında ağrı hissedersiniz.
Egzersiz sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar…
Hareketler yavaş olmalıdır. Ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Hareketler bilinçli yapılmalı ve hangi hareketin, ne amaçla yapıldığını bilmelisiniz. Asla zorlanmamalı.
Bunu yoruluncaya kadar yapmalı, yorulduğunuzda dinlenmelisiniz.
Hareketlerin amaçları..
a) Gerilmiş ve gevşemiş sırt, karın ve boyun kaslarının elastikiyetini yeniden kazanmasına yardımcı olur.
b) Kısalmış bel ve göğüs kaslarını gerin.
c) Diz, kalça, leğen kemiği ve omuz eklemlerindeki gerilimi azaltır.
d) Göğüs kaslarını güçlendirerek göğüsleri destekler.
e) Duruşu düzeltir ve akciğer kapasitesini arttırır. Tek bir nefeste vücudunuza daha fazla hava girer.
Hareketlerin sıklığı.
Her hareketi günde iki kez (sabah ve akşam) 3-4 kez gerçekleştirerek başlayın. 10 defaya kadar kaldırılır.
Hareketler dinlenme ve rahatlama ile gerçekleştirilir. Sırtüstü veya yan pozisyon tercih edilir. Oturma ve ayakta durma hareketlerini zamanla tekrarlamakta fayda var.
Egzersiz sırası..
Egzersizler hafif hareketlerle başlar. Kol döndürme, omuz ve boyun döndürme, gövde döndürme gibi hafif hareketler yapılır.
Hareketler müzik eşliğinde yapılmalıdır. Egzersizler sırasında nefes ritmik bir şekilde alınıp verilmelidir.
Üst karın ve yan sırt kasları.
Bacak bacak üstüne atarak oturun. Dirsekler yanlarda ve bükük, parmak uçları omuzlarda.
Nefes alırken sağ el dikey olarak kaldırılır. Uzatılmıştır.
Vücut dik pozisyonda kalır. Göğüs kafesi ve sırt uzamıştır. Bu pozisyonun korunması gerekiyor. Yavaşça nefes verirken kolunuzu başlangıç pozisyonuna getirin.
Hareketi sol kolla tekrarlayın.
Her iki kolla tekrarlayın
Zamanla vücut dik tutularak sağ kol sola doğru bükülür.
Karşı tarafta tekrarlayın. Bu egzersizler akciğer kapasitesini önemli ölçüde artırır. Göğüs kafesi ve üst sırt uzamıştır. Karnın yan kısımları gerilir ve güçlendirilir. Doğum sonrası iyileşme artık daha kolay
Göğüs seviyesindeki eğrilikler düzeltilir.
Çito ve göğüsleri destekleyin..
Meme kilo alımı için ek desteğe ihtiyaç vardır. Göğüs kaslarının güçlendirilmesi gerekiyor.
·Oturur pozisyonda diğer kolun eli ile ön kollar (bilek ile dirsek arası) tutulur. Dirsekler omuz hizasında olup ellerle dirseklere doğru baskı uygulanır. Sanki gömleğinin kolunu sıvamış gibi. 4 saniye kalır. Daha sonra gevşer. Birkaç kez yapılır. Nefes alma normal olmalıdır.
Baldırlarınızı ve dizlerinizi güçlendirin.
Oturma pozisyonunda ayaklarınızı gerin ve mümkün olduğunca açın. Ellerinizi ve kollarınızı omuz yüksekliğine kadar uzatın. Kalçalardan yavaşça öne doğru eğilin. Kollarınızı aynı hizada tutun. Ani hareketler yapmayın. 4 saniye duraklayın ve önceki pozisyona dönün.
Dolaşımını kolaylaştıran hareketler..
Ayak bileklerinizdeki şişliği azaltmak için yatarken ayak parmaklarınızı bir araya getirin. Bunu yavaşça 6 ila 8 kez yapın. Ayrıca iki yönde dairesel ayak bileği hareketleri yapın. Ayaklarınız biraz yukarıda olursa daha iyi sonuç alırsınız.
Bu egzersizler varisli damarlar, bacak krampları olanlar ve oturarak çalışanlar için oldukça faydalıdır. Bu durumlarda en az 30 kez tekrarlanmalıdır.